Hírek, aktualitások

3 kreditpontos konferencia a Be vagyoni szankcióiról

A Magyar Ügyvédi Kamara és az Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület közös szervezésű, ingyenes 3 kreditpontos konferenciájára 2022. október 10. napján 14 és 17 óra között kerül sor a Magyar Ügyvédi Kamara dísztermében (1055 Budapest, Szalay utca 7.).

tovább olvasom

Észrevétel és Tiltakozás

Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) a jogállamiság komoly sérelmének tartja az OMSZ két vezetőjének felmentését. A két vezető a törvény szerint kormánytisztviselőnek minősült, szolgálati viszonyukat a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott okokból és módon lehet megszüntetni.

tovább olvasom

Tájékoztató határátlépőknek

Skut Krisztina által készített tájékoztató anyagáról olvashatnak, mely további segítséget nyújthat a határ átlépéséhez valamint az idegenrendészeti eljáráshoz.

tovább olvasom

Azonnali védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők

A mai napon Magyarország is megszavazta azt a történelmi döntést, melynek köszönhetően az Ukrajna felől menekülök azonnali védelemben részesülnek, mentesülve ezzel a hosszadalmas menekültkérelmi eljárás alól. Dr. Szajbert Attila ügyvéd tájékoztatóját olvashatják cikkünkben. 

tovább olvasom

Podcastoló Ügyvédek

Minden kedves olvasónk és követőn figyelmébe ajánljuk a Ügyvéd Poscast című ügyvédeknek és ügyfeleknek szóló internetes beszélgetéssorozatunkat.

tovább olvasom

Elnökségi tagunk, dr. Kadlót Erzsébet részvételével online büntetőjogi konferenciát szervez a Magyar Helsinki Bizottság az egyezség jogintézményéről

Elnökségi tagunk, dr. Kadlót Erzsébet részvételével online büntetőjogi konferenciát szervez 2021. október 25. napján a Magyar Helsinki Bizottság az egyezség jogintézményéről. Az előadással kapcsolatos információkat és a regisztrációs linket cikkünkben megtalálják! 

tovább olvasom

Lezajlott az elnökségi tisztújítás, közhasznú jogállást kapott az ÜDE Egyesület

2021. szeptember 9. napján délután lezajlott az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület tisztújítása, és közhasznú jogállású lett az egyesület. . 

tovább olvasom

Újabb lazításokról döntött a Kormány

2021. május 23-tól újabb, a lazításokkal kapcsolatos rendelkezéseket fogadott el a Kormány. dr. Molnár Adél rövid összegző cikkét olvashatják.

tovább olvasom

Téves a Konzuli Szolgálat Szlovákiába utazás esetére szóló tájékoztatása

Téves a magyar konzuli szolgálat tájékoztatása.

A  magyar konzuli oldal  tévesen informálja  magyar állampolgárokat abban az esetben, ha kellően régen  beoltottak minket. Ilyenkor NEM szükséges teszt, karantén és regisztráció. Egyesületünk elemezte az ideillő rendeletet, és az alábbi következtetésre jutottunk.

tovább olvasom

Újabb lazítások mellett döntött a Magyar Kormány

2021. április 30. napján tartott egynapos oltásprogramnak köszönhetően Magyarországon az első oltást megkapott személyek száma elérte a 4 millió főt, így május 1. napján hatályba léphettek az újabb nyitást célzó rendelkezések. Mint azt már rendszeres olvasóink megszokhatták, dr. Molnár Adél kolléganőnk gyűjtötte össze, mi változott, mi maradt a "régi" és mit lehet tudni a védettségi igazolványról. 

tovább olvasom


Closingtime - Újra lezárják Magyarországot

Megjelent a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról, melynek következtében az alább olvasható intézkedések lépnek hatályban 2021. március 8. napjától. A szigorítások - előre láthatólag - 2021. március 22. napjáig fognak tartani. A bíróságok rendkívüli ítélkezési szünetével kapcsolatban külön rendelet lesz .dr. Molnár Adél cikkét olvashatják.

tovább olvasom

Minden marad a régiben, nincs lazítás

Magyarország Kormány döntött, 2021. március 16-ig biztosan maradnak a veszélyhelyzettel kapcsolatos védelmi intézkedések. dr. Molnár Adél cikkét olvashatják.

tovább olvasom

Lazítás és lázítás, maradnak a korlátozások

A hatályos korlátozások fenntartása indokolt legalább március 1 napjáig. dr. Molnár Adél cikkét olvashatják.

tovább olvasom

dr. Kadlót Erzsébet Deák Ferenc Díjat kapott!

A jogászi hivatásrendek által alapított Deák Ferenc Díjat az ügyvédi hivatásrendből 2020-ban egyesületünk valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja dr. Kadlót Erzsébet ügyvéd nyerte el.

tovább olvasom

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, dr. Kittka Andrástól

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hétfőn, tragikus váratlansággal elhunyt Eötvös-Károly díjas Kollégánk, dr. Kittka András, Nyugodj békében!

tovább olvasom

További szigorítások a következő 30 napra

2020. november 11. napjával hatályba léptek azok a szigorító rendelkezések, melyekről Orbán Viktor miniszterelnök úr hétfőn tudósított Facebook oldalán. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabályi rendelkezések könnyebb megértése érdekében kolléganőnk, dr. Molnár Adél alább olvasható cikkével próbál segíteni. 

tovább olvasom

Új veszélyhelyzeti szabályok léptek érvénybe

Magyarországon az elmúlt hetekben az igazolt covid fertőzöttek száma a tavasszal nem látott mértékben emelkedett, így a Kormány a már szeptemberben bevezetett korlátozások fenntartása mellett tovább szigorított annak érdekében, hogy megfékezze a járvány terjedését. A tavaszi helyzethez hasonlóan most is kolléganőnk, dr. Molnár Adél foglalta össze a 2020. november 5. napjától érvénybe lépett változásokat. 

tovább olvasom

Szeptember 1-től hatályosak a második hullámmal kapcsolatos védelmi intézkedések

Megjelentek a Magyar Közlönyben a Kormány szeptember 1-től hatályos rendeletei a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról és az azzal kapcsolatos intézkedésekről, ezek között a Kormány 408/2020. (VIII. 30.) rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól. Cikkünkben kollégánk, dr. Molnár Adél foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. 

tovább olvasom

A Gozsdu udvar névadója is ügyvéd volt

Az alábbiakban Nyári Krisztián írását olvashatják Gozsdu Manóról, a mai mulatónegyed névadójáról, aki szintén jogész, ügyvéd volt.

tovább olvasom

Kezdődhet a tánc - írta dr. Molnár Adél

2020. június 18-tól vége a veszélyhelyzetnek, a Kormány kihirdette a járványügyi készültséget, ami december 18-ig tart. A Kormány a járványügyi készültség idején tevékenykedő Operatív Törzset hoz létre, ő maga pedig széleskörű jogosítványokkal rendelkezik az egészségügyi válsághelyzet idején.

tovább olvasom

Hogyan szerezhet a külföldi befektető tulajdonjogot?

"Egy 2020. május 25-én kihirdetett kormányrendelet alapján bizonyos szektorokban külföldi befektetők csak miniszteri engedéllyel szerezhetnek befolyást magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. A bejelentési kötelezettség alá eső külföldi tulajdonszerzés véleményezésére 45 napja van az érintett miniszternek, döntése alapján megvalósulhat vagy bukhat egy tranzakció." dr. Szűcs Bálint cikkét olvashatják. 

tovább olvasom

Május 29. napjától újra nyithatnak a vendéglők belső, zárt részei

Május 29-től hatályos a fővárosi védelmi intézkedések következő üteméről szóló 240/2020. (V. 27.) Korm. rendelet, mely alapján péntektől Budapesten is megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső, zárt részei. A dolgozóknak maszkot kell viselniük és a védőtávolság betartása kötelező. Minden játszótér látogatható és a fővárosi szálláshelyek is szabadon fogadhatnak vendégeket. dr. Molnár Adél kollégánk cikkét olvashatják.

tovább olvasom

Megszűntek a korlátozások Pest megyében és a Fővárosban is

2020. május 18. éjféltől megszüntette a korlátozásokat a Kormány és az Operatív törzs. De mit jelent ez valójában? Cikkünkben dr. Molnár Adél kollégánk írását olvashatják. 

tovább olvasom

Változások a kijárási korlátozásban

Az alábbiakban dr. Molnár Adél ügyvéd kolléganőnk cikkét olvashatják a 2020. május 4. napjával beállt - a kijárási korlátozással kapcsolatos - változásokról.

tovább olvasom

Mély fájdalommal búcsúzunk Kollégánktól, dr. Nehéz-Posony Márton ügyvédtől

Mély fájdalommal búcsúzunk Barátunktól, Kollégánktól, dr. Nehéz-Posony Márton ügyvédtől, aki a múlt hétvégén tragikus váratlansággal elhunyt.

tovább olvasom

Tájékoztató a Személyi Jövedelemadó felajánlásáról

A 2021-es évben is lehetőség van arra, hogy SZJA-nak 1 százalékát felajánlja valamely közhasznú szervezet részére. Az ÜDE Egyesület adószáma: 18877874-1-41

tovább olvasom

dr. Magyar Diána: A koronavírus közbeszerzésekre gyakorolt hatásairól

Magyarország Kormánya 2020. március 11. napján kiadott kormányrendeletben a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány elhárítása, valamint a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez az a rendelkezés életünket minden téren befolyásolja, így hatással van a közbeszerzési eljárásokra is. Cikkünkben dr. Magyar Diána írását olvashatják. 

 

tovább olvasom

dr. Névery Péter és dr. Simányi Zsolt: Bérlemények veszélyhelyzetben

Következő cikkünkben dr. Névery Péter és dr. Simányi Zsolt ügyvédek  írását olvashatják a COVID19 - közismert nevén Koronavírus - bérleti szerződésekre vonatkozó hatásával kapcsolatban. 

tovább olvasom

A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedések

2020. március 31. napján megjelent a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020.(III.31.) Kormány rendelet. Cikkünkben néhány fontosabb rendelkezést szeretnénk kiemelni, de a rendelet teljes szövegének közlöny állapotát is elérhetővé tesszük. 

tovább olvasom

Dr. Lőrik József: Szabálysértés lett a kijárási korlátozások megszegése

Ebből a bejegyzésből azt tudhatja meg, hogy milyen kijárási korlátozások és szociális érintkezésre vonatkozó korlátozások vannak hatályban jelenleg Magyarországon. Szintén megtudhatja, hogy milyen magatartás valósít meg szabálysértést, ki folytatja le az eljárást és milyen büntetésre számíthat az, aki ezeket a szabályokat megsérti. A cikket a 2020. március 28. napján hatályos jogszabályok alapján készítette dr. Lőrik József, az ÜDE elnökségi tagja.

tovább olvasom

Dr. Varga M. Péter: A foglalkoztatás válságban: van szabály vagy nincs szabály?

Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnökhelyettesének, Dr. Varga M. Péternek cikkét olvashatják.

tovább olvasom

Javaslatok az ügyvédi közterhek csökkentésére

Mint az bizonyára mindenki számára ismert, a Magyar Kormány a 45/2020. (III.14.) kormány rendelettel rendkívüli ítélkezési szüntet rendelt el. Az élet a bíróságokon megállt, ügyfeleink félve a járványtól időpontjaikat sorra mondják le. Ennek ellenére az ügyvédek kötelesek fizetni az őket terhelő közterheket, pedig bevételeik - a helyzetre tekintettel - elapadtak.  

tovább olvasom

Az ÜDE Egyesület a Társadalombiztosítási törvényről szóló jogszabály módosítását javasolja

Figyelemmel a kialakult veszélyhelyzetre, az iskolák, óvodák és bölcsödék bezárása okán sok munkavállalónak otthon kell maradni. 

tovább olvasom

Rendkívüli ítélkezési szünet március 16. napjától

A mai napon megjelent a Magyar Közlönyben a 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelete mely az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről címet viseli.

tovább olvasom

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megsértése nem tolerálható

Cikkünkben az európai ügyvédi kamarák együttes kiáltványát olvashatják. A kiáltványhoz csatlakozott a Magyar Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara is.

tovább olvasom

Mi, ügyvédek, Önökért dolgozunk

Az ÜDE Egyesület elkészítette imázsfilmjét, amelyben reflektálunk az ügyvédeket ért politikai támadásokra. Semmi mást nem szeretnénk, csak a munkánkat végezni, Önökért!

tovább olvasom

Ügyvédek Klubja 1. rész - Az ügyvédi hivatásrend méltósága

Egyesületünk új szakmai jellegű beszélgetős műsorának, az Ügyvédek Klubjának első adása megjelent a Youtubeon.

tovább olvasom

Újabb ÜDE tag a Magyar Ügyvédi Kamara küldöttgyűlésében

2019. október 7. napján a Budapesti Ügyvédi Kamara újabb ÜDE tagot választott a Magyar Ügyvédi Kamara küldöttgyűlés már meglévő tagjai közé. 

tovább olvasom

Megjelent a Konferencia videóanyaga

Már elérhető a Közigazgatási Rendszerről tartott nyílt vitafórumról készült videóanyag az ÜDE YouTube csatornáján! 

tovább olvasom

Több ÜDE tag is MÜK tisztségviselő lett

Február 25-én hétfőn került megrendezésre a Magyar Ügyvédi Kamara tisztújítása, melynek keretében dr. Gerő Tamás, dr. Kadlót Erzsébet, dr. Katkó Anna és dr. Varga M. Péter is komoly szerepet kapott a következő 4 évre. 

tovább olvasom

Civilek és Állam

Civilek és Állam, írta Dr. habil. Bárándy Gergely, PhD, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának volt alelnöke 

tovább olvasom

A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat jog elemzése

2018. év végén nagy közfelháborodást okozott a médiában és a köznyelvben csak "Rabszolgatörvény"-ként emlegetett törvényjavaslat. De mi is ez az új szabályozás? A most következő cikkben Kertész Gábor főiskolai tanár részletes elemzését olvashatják, mely segítségével szélsebb ismereteket szerezhetnek a témával kapcsolatban. 

tovább olvasom

Megrendezésre került a XI. Magyar Ügyvédnap

2018. november 24-én, szombaton kerület megrendezésre a XI. Magyar Ügyvédnap. Az eseményen jelen volt dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is.

tovább olvasom

Lezajlott a BÜK tisztújítási választása! Íme az eredmények.

A tegnap lezajlott tisztújításon - a nem hivatalos végeredmény szerint- tizenegy ÜDE tag kapta meg a bizalmat a Kartársaktól! Gratulálunk Dr. Tóth M Gábornak, a Budapesti Ügyvédi Kamara új elnökének, és Dr. Gyalog Balázsnak, a BÜK új főtitkárának! Köszönjük a Kollégák támogatását!

tovább olvasom

Már elérhető a Be. konferencia teljes videóanyaga!

Október 26-án az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület nyílt vitafórumot tartott a nyáron hatályba lépett új büntetőeljárásról szóló törvényről. 

tovább olvasom

Közlemény

A következőkben dr. Gerő Tamásnak, az egyesület elnökének a közleményét olvashatják a 2018-as Budapesti Ügyvédi Kamarai választás kapcsán. 

tovább olvasom

Interjú dr. Katkó Annával, BÜK elnökhelyettes-jelölttel

Az ügyvédfórum Budapesti Ügyvédi Kamarai választásokkal foglalkozó tisztújítási dossziéjában az ÜDE tagjával, dr. Katkó Annával készített interjút olvashatják! 

tovább olvasom

A BÜK tisztújítási dossziéjában dr. Gerő Tamás, a BÜK elnökségi tag jelöltje válaszolt az Ügyvédfórum kérdéseire

Az ügyvédfórum kamarai választásokkal foglalkozó rovatának 5. részében dr Gerő Tamással, az ÜDE Egyesület elnökével készített bemutatót lehet olvasni. 

tovább olvasom

A legnagyobb kihívása az ügyvédségnek, a társadalmi megítélésünk javítása

Az arsboni készített interviewt dr. Gerő Tamással, az egyesület elnökével. A beszélgetés központi témája a Budapesti Ügyvédi Kamara Tisztújítása volt, melynek keretében elnök urat is több tisztségre jelölték. 

tovább olvasom

Petíció a hajléktalanság kriminalizálása ellen

A hajléktalanság kriminalizálását lehetővé tévő jogszabály hatálybalépése óta sok hajléktalan ellen indult szabálysértési eljárás. Az "Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen" című petíció első aláírója az ÜDE Egyesület elnöke volt! 

tovább olvasom

Mától szabálysértés a hajléktalanság

Az Alaptörvény és a Szabálysértési törvény módosítása követeztében a jogalkotó lehetőséget teremtett arra, hogy jogszabályokkal kezdjék el felszámolni a tömeges életvitelszerű tartózkodást a közterületeken.  

tovább olvasom

Elindult az OBT saját weboldala

Eredménytelen pótválasztás, mégis folytatja munkáját az OBT! 

tovább olvasom


Megjelent a 2018-as kamarai programunk!

Honlapunkon olvasható a 2018-as ÜDE kamarai program

tovább olvasom

Az új büntetőeljárási törvény tapasztalatai, nyílt vitafórum október 26-án

Nyílt vitafórum az új büntetőeljárási törvény tapasztalatairól.

tovább olvasom

Keresetlevél-visszautasítás az új Pp. alapján, Kerekasztal-beszélgetes szeptember 5-én.

Polgári jogi konferencia a Budapesti Ügyvédi Kamara Dísztermében, meghívott vendégekkel.

 
tovább olvasom

Magyarországon már csak az ügyvédek és bírák mozgástere maradt meg, minden mást bedaráltak

Ha egy közigazgatási ügyben nem lehetne nyerni az állammal szemben, akkor nincs értelme a pályának. Nincs értelme az ügyvédi munkának sem. Mi bízunk a bírók függetlenségében – nyilatkozza a 168 Órának Gerő Tamás, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnöke.

tovább olvasom

Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2022 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest