Újabb lazítások mellett döntött a Magyar Kormány


Mi változott?

  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, új kivétel a védettségi igazolvánnyal és horgászkártyával rendelkező horgász, aki magával viheti a felügyelete álló kiskorút is.
  • Védettségi igazolvánnyal látogathatók a vendéglátóhelyek belső terei (este 11-ig), a szálláshelyek, a kulturális és szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), valamint látogathatók lesznek a sportrendezvények; a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik a felügyeletük alatt álló kiskorúakat is. A vendéglátóhelyeken a teraszt és a kerthelyiséget bárki igénybe veheti, maszkot nem kell viselni (bent viszont csak az asztalnál ülve nem kell, a mosdóban és a pultoknál igen), a sport- és kulturális rendezvényeken sem kell maszkot viselniük a védetteknek és a kiskorúaknak sem.
  • A rendeletből az következtethető ki, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt nélkül a kiskorúak nem mehetnek sem vendéglátóhely belső részébe, sem
  •  kulturális, vagy szabadidős létesítménybe (azaz mondjuk nem ülhet be a moziba vagy a pizzériába bentre két 16 éves, kivéve persze, ha van védettségi igazolványuk).
  • Védettségi igazolvánnyal látogathatók az edzőtermek, uszodák és jégpályák, védettség hiányában erre csak a versenyszerűen sportolóknak van lehetősége. A rendelet értelmezése alapján ezeket a helyeket 18 éven aluliak nem látogathatják védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttel sem (csak ha van védettségi igazolványuk).
  • A kaszinók is látogathatók védettségi igazolvánnyal.

Mi nem változott?

  • Védettségi igazolvány nélkül is lehetséges a szálláshelyeken az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása. (Vendégeknek nem kötelező a maszkviselés a szálláshelyen.)
  • Magánrendezvény továbbra is 10 főig megengedett, lakodalom csak az eddigi szabályok szerinti szűk körben), zenés-táncos rendezvény nem tartható.
  • A csoportosulás kerülendő, a gyülekezés tilos.
  • Marad: a kötelező maszkviselés az utcán, a tömegközlekedésen és a boltokban, az ingyenes parkolás, az üzletekben a nm alapú korlátozás, az ingyenes vezetékes internet.

A védettségi igazolvány ellenőrzése

Védett személy az, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Nem elegendő tehát az, hogy valaki megkapta az első vagy mindkét oltást, és az sem, hogy átesett a fertőzésen, az orvostól kapott igazolás sem elég.  A védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség ellenőrzése az üzemeltető vagy szolgáltató feladata (ha ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható a hely). Az igazolvány elkérhető, megtekinthető, de nem másolható, adatai nem rögzíthetők. A 18 év alattiak számára a személyazonosság igazolását (például személyivel, útlevéllel vagy diákigazolvánnyal) várhatják el, ha az nem egyértelmű.

Védettségi igazolvány igénylése

Azok számára, akiknek van nyilvántartott pozitív teszteredménye az EESZT-ben, vagy az első védőoltásban részesültek, a kormányhivatal automatikusan, ingyen elküldi az igazolványt. Azoknak, akik pozitív ellenanyag-vizsgálattal rendelkeznek, a Kormányhivatalban kérelemre állítják ki az igazolványt (3.000,- Ft igazgatás szolgálati díjat kell megfizetni), ugyanitt lehet kérni, ha valaki az oltás után nem kapja meg az iratot, vagy pótlásra, cserére szorul. Személyesen és elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is igényelhető. Azok, akik külföldön kaptak oltást vagy ott estek át a betegségen, nem kapnak védettségi igazolványt, viszont véleményem szerint az egy megoldás lehet, hogy hazaérkezés után ellenanyag-tesztet csináltatnak és ez alapján kérnek védettségi igazolványt.

Utazás

Az utazással kapcsolatos új szabály, hogy nem vonatkoznak többé a beutazási korlátozások a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre (tehát nincs karantén), viszont az ilyen személyekkel utazó kiskorúak kimaradtak a rendeletből, nekik tehát nincs felmentés; továbbá nem vonatkoznak a beutazási korlátozások azokra sem, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkeznek, amely erről kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal (jelenleg Szerbia és Montenegró, de ez várhatóan napokon belül bővülni fog). Én úgy értelmezem, hogy ez a könnyítés csak a beutazásra vonatkozik, ettől még a védettségi igazolványhoz köthető szolgáltatásokat nem tudják igénybe venni.

Írta: dr. Molnár Adél


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest