Újabb lazításokról döntött a Kormány


Kissé bonyolultra sikeredett az újabb nyitással összefüggő - A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) - Korm. rendelet. 2021. május 23 napjától az alábbi lazítások léptek hatályba Magyarországon.

  • Zárt téri rendezvényeket védettségi igazolvánnyal szabad látogatni, kivéve a magán- és családi rendezvényeket (50 főig tartható) és a lakodalmat (200 főig tartható).
  • Szabadtéri rendezvényt védettségi igazolvány nélkül lehet tartani 500 főig, 500 fő felett csak igazolvánnyal, kivéve a zenés-táncos rendezvényeket, mert azoknál 500 fő alatt is szükséges az igazolvány. Nem védett kiskorú a védett felnőttel mehet a rendezvényre, kivéve a zenés-táncosra, mert oda csak akkor, ha védett, de akkor a védett felnőtt nélkül is.

További új szabályok:

  • Gyűlést szervezni, tartani, helyszínén tartózkodni a szabadtéri rendezvényre vonatkozó szabályok szerint lehet – ez a szabály viszont csak június 14-én lép hatályba.
  • Megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja.
  • Közterületen nem kötelező a maszkviselés (de marad a beltéri maszkviselési kötelezettség és a négyzetméter alapú üzletlátogatási szabály), közterületen szabad a sportolás minden fajtája.
  • Keddtől megszűnik az ingyenes parkolás. 

Néhány praktikus ötlet, tanács az új lazítási szabályok mellé:

Ne várj a védettségi igazolványra, töltsd le az app-ot, egyenértékű a kártyával, minden szolgáltató köteles elfogadni. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossági” néven fut (az „EESZT covid control” a szolgáltatóknak szól, ne azt töltsd le). A rendszer legtöbbször működik, kb. 5 perc, és egyszerűbb, ha van egy gép is a telefon mellett. (Úgy tudom, csak egy telefonra lehet regisztrálni az alkalmazást, illetve egy telefonon csak egy regisztráció tárolható.)Az EESZT-be regisztráláshoz ügyfélkapu szükséges.

Írta: dr. Molnár Adél


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest