Petíció a hajléktalanság kriminalizálása ellen


"A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet." Ezekkel a szavakkal kezdődik az a petíció, amit ügyvédek írnak alá, tiltakozásként a hajléktalanokkal szemben zajló eljárások ellen.

 

Vasárnap estére ezren írták alá a peticiok.com oldalon a bíróságokhoz és ügyvédekhez szóló, nyílt levelet, aminek címe:

Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen.

A kezdeményezést dr. Ésik Sándor ügyvéd indította, aki szerint a bíróság nem érzékeli, hogy ártatlan embereket ítél el, és nem tartja be a minden bírót kötelező szabályt, hogy a vádlottat nem szabad megalázni. 

Vasárnap újabb hajléktalan, Zoltán esetében tagadta meg a bíróság, hogy személyesen jelen lehessen a tárgyalóteremben. Eddig három hajléktalan ügyét bonyolították úgy gyorsított eljárásban, hogy egy videószobából, élő közvetítés útján kapcsolták be a tárgyalásra a vádlottakat. Ketten így nem érintkezhettek személyesen védőikkel a tárgyalás folyamán, a harmadik esetben egy védő bemehetett a videószobába a hajléktalan emberhez.

A petíciót aláíró ügyvédek hangsúlyozzák, hogy a hajléktalanság a szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút."

Forrás: https://hu.euronews.com

Fotó: dr. Ésik Sándor hivatalos Facebook oldala


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest