Változások a kijárási korlátozásban


Randizni csak vidékieknek szabad a kávézó teraszán, edzeni Budapesten is mehetünk.

Az április 30-án megjelent kormányrendeletek május 4-től módosították a kijárási korlátozások szabályait. Nem minden részlet tűnik teljesen világosnak és logikusnak, de megpróbáljuk érthetően összefoglalni:

A másfél méteres távolságtartási szabály továbbra is mindenhol érvényes, sőt, üzletben vásárlás és tömegközlekedési eszközökön tartózkodás során az egész országban mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók és valamennyi üzlet nyitva tarthat.

Magyarország egész területén tartható sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között, továbbá a sportegyesület által szervezett, az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel is megengedett; azaz nyitva tarthatnak az edzőtermek, lehet menni gyúrni, jógázni, zumbázni. Szakmai funfact: a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben marad a kijárási korlátozás. A boltok nyitva tartása nem változik, az élelmiszerboltok és drogériák nyitva lehetnek, a többieknek 3-kor be kell zárniuk. Az éttermek teraszai és kerthelyiségei sem nyithatnak ki. A lakhely elhagyásához továbbra is alapos indokra van szükség, és nem változott az „alapos indok” felsorolása sem (tehát fodrászhoz, manikűröshöz és ügyvédhez ugyanúgy lehet menni, mint eddig).Fővárosiként és Pest megyei lakosként nem mehetünk a balatoni nyaralóba vagy vidéki vendéglátóhelyekre, kirándulóhelyekre sem. (A nyaraló tekintetében megoszlanak a szakértői vélemények, hiszen a kijárási korlátozási szabálynem túl egzakt: "3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor." Ez komoly ellenőrzési szándék esetén csak a hivatalos irat, a lakcímkártya alapján biztosítható, ugyanakkor véleményem szerint az „alapos indok” felsorolás alapján, például mezőgazdasági munka végzése céljából látogatható a nyaraló. A szabályozás célja ugyanakkor egyértelmű: valahol rendezkedjünk be és maradjunk ott.) Vidéken kinyithatnak a standok, akár az egyetemek is, és azok a szállodák, éttermek, kávézók tudnak újra vendégeket fogadni, ahol a vendégek a teraszokon, kerthelyiségekben tudnak fogyasztani. Az asztalok közötti védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a vendéglátó helyek üzemeltetői kötelesek gondoskodni.

A korosztályok szerinti sávos szabályozás megmaradt az egész országban, tehát a 65 év fölöttiek ezután is 9 és 12 óra között vásárolhatnak be (kivételek lehetnek a piacok, ahol az önkormányzatok állapíthatják meg a szabályokat, de a 3 órás külön idősávot mindenképpen biztosítaniuk kell).

Egyértelművé, hogy az előzetes tájékoztatással ellentétben sem 500 fő alatti, sem 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet tartani sehol, tehát továbbra is az egész országra érvényes a rendezvény tilalom. A sajtóhírek úgy szólnak, hogy augusztus 15-ig, de ilyen kitétel egyik rendeletben sincsen. Temetések és esküvők, istentiszteletek tarthatók, de lagzi sajnos nem, illetve ezeken az eseményeken is tartani kell az 1,5 méteres távolságot.

Aki a rendeletben meghatározott védelmi intézkedést, valamint a  védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el , vele szemben pénzbírság szabható ki, melynek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint; a helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Szerző: dr. Molnár Adél ügyvéd, infokommunikációs szakjogász


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest