További szigorítások a következő 30 napra


Tegnap késő este megjelent a Magyar Közlöny, benne a mától hatályos új szabályokkal. A gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rendeletről most nem írok, mert elég hosszú önmagában a védelmi intézkedések sora is. Sajnos a kormányrendelet kicsit bonyolult szerkezetű, az elején inkább valaki írói munkásságának, mint jogszabálynak tekinthető bevezetéssel; egyszóval nehezen értelmezhető, és van néhány nyitva hagyott kérdés is.

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, ez alól kivételt jelent

  • az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, életvédelmi cél,
  • a kutyasétáltatás (a lakóhely 500 méteres körzetében),
  • a versenyszerű sportoló számára tartott sportrendezvény, edzés (ideértve az utazást, tehát nekik nem kell 8-tól 5-ig otthon tartózkodni),
  • a munkavégzés.

A munkavégzési és az edzési célt okirattal igazolni kell, az okirat-mintát már éjjel közzétették. Ez egy munkáltatói igazolás minta, ezért egyelőre sajnos nem tudni, hogy egy cégtulajdonos, egyéni vállalkozó, netán egy ügyvéd hogyan tud este 8 után hazamenni a munkahelyéről.

Maszkviselés

Az utolsó percben bejelentett újdonság, hogy kötelező maszkot viselni a 10.000fősnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken). Meg kell tehát várni a települési önkormányzat intézkedését.

Gyülekezés

Tilos közterületen, nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés. A közterületen, a nyilvános helyen, a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység, így a futás, gyaloglás, kerékpározás gyakorlása megengedett, de minden csoportos amatőr sporttevékenység tilos (nem csak az, amit a rendelet felsorol, mert az példálózó jellegű).

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat is. Az ott foglalkoztatottak viszont bent lehetnek, ezért azt gondolom, hogy például működhet az onnan online közvetített edzés.

Rendezvények

Egyáltalán nem lehet rendezvényt tartani, ebbe beletartozik a kulturális esemény, a koncert, a sportesemény, a magánrendezvény és a karácsonyi vásár is. A vallási közösségek szertartásáról a vallási közösség dönt. Sportrendezvényeken nézők nem lehetnek. Családi és magánrendezvény 10 főig engedélyezett, kivéve a temetést és a házasságkötést (temetéseken maximum 50 fő vehet részt, a házasságkötésnél pedig a rendeletben felsoroltak lehetnek jelen).

Vendéglátó helyek és üzletek, szállodák

Az éttermeknek, kávézóknak, cukrászdáknak, bároknak be kell zárniuk,a területükön a kiszolgáló személyzeten kívül csak azok tartózkodhatnak, akik elvitelre kérik az ételt. (Van pár kivétel, pl. a munkahelyi étterem, büfé, stb.). A szöveg szerint ital elvitele nem lehetséges, csak „elvitelre alkalmas étel”-ről szól (a bélszín, sült krumpli alkalmas elvitelre?). Viszont a házhozszállítás mehet akár 8 után is, e célból bent lehet az alkalmazott, nyitva lehet a konyha, stb. (A házhozszállításról, online üzletekről is vannak további rendelkezések.)

Az üzletek a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével este 7 óráig tarthatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát legkorábban reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendelet preambuluma szerint viszont a rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. Sajnos ezt a szövegrészt egyáltalán nem értem, én arra jutottam, hogy be kell zárniuk 7-kor nekik is, mert lentebb a szöveg egyértelműbb.A dohányboltnak is be kell zárnia este 7-kor.

A szálláshelyeken – szállodák, üdülők, kempingek – csak olyan vendégek tartózkodhatnak, akik üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkeznek.

Oktatás, tanfolyamok

Akit érint, már tudja: bölcsi, ovi, iskola 8. osztályig működik, 9. osztálytól digitális oktatás.

Ami még nagyon érdekes, hogy egyelőre nem tudjuk, folytathatók-e tanfolyamok.

Bírság, bezáratás

A rendelet betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, valamint ideiglenes bezáratás is (legalább 1 napra, legfeljebb 1 évre szólhat).

A rendelet december 11-ig hatályos.

PS. Figyeljünk oda, hogy a vadászgörényekkel és a hangyászokkal haza kell érni este 8-ig. 


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest