Téves a magyar konzuli szolgálat tájékoztatása.

A  magyar konzuli oldal  tévesen informálja  magyar állampolgárokat abban az esetben, ha kellően régen  beoltottak minket. Ilyenkor NEM szükséges teszt, karantén és regisztráció. Egyesületünk elemezte az ideillő rendeletet, és az alábbi következtetésre jutottunk.

" />

Téves a Konzuli Szolgálat Szlovákiába utazás esetére szóló tájékoztatása


A Konzuli Oldal 2021. április 28. napján tette közzé azt a tájékoztatást a Szlovákiába történő utazással kapcsolatban, ami a mai napig olvasható a weboldalon.

A hivatkozott weboldal világosan és érthetően halad és válaszolja meg - tévesen - azokat a kérdéseket, amiket az utazás előtt álló személyek is fel tesznek maguknak mielőtt útnak indulnak. Be lehet-e utazni Szlovákiába? Kell-e teszt? Kell-e regisztrálni? és a többi. 

Egyesületünk álláspontja az, hogy a weboldal téves információkat közöl az érdeklődőkkel. Ezeknek a bennünk felmerült kérdések tisztázása érdekében Egyesületünk megkeresett egy Szlovákiában praktizáló ügyvéd kollégát, aki segített tisztázni a kérdéseket.

"A 195-ös számú rendelet 6. § (1) bekezdés c) pontja alapján, a rendelet 1. § (1) - (4) bekezdése (tehát negatív teszt birtoklás, karantén kötelezettség, illetve regisztráció) nem vonatkozik azon személyekre, akik az utolsó 14 napban kizárólag EU-s tagállamot látogattak (valamint Izland, Norvégia, Lichtenstein, Svájc, Nagy-Britannia) és
- mRNS második adag oltást kapott 14 napnál régebben
- vektor alapú oltást kapott (első adag) és azóta eltelt legalább 4 hét
- 14 napnál régebben megkapta az első adag oltást (mRNS vagy vektor alapú), ha az első adag oltást 180 napon belül kapta meg az illető a COVID-19 megbetegedést követően
- 180 napon belül az illető átesett a COVID-19 betegségen (ennek igazolására rendelkezésre áll a rendelet melléklete)"
 
A magyar konzuli oldal azonban a régen beoltottak számára is teszt, karantén és regisztrációs kötelezettséget ír. Azon tájékoztatás, miszerint "A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának legfrissebb rendelete értelmében minden, Szlovákia területére belépő személynek (a g. pontban feltüntetett kivételekkel), beleértve azon személyeket is, akiket a COVID-19 megbetegedés ellen beoltottak (akár ismétlő oltással is),14 napos karantén-kötelezettségnek kell eleget tenniük, ugyanakkor a karantén alól bizonyos könnyítéseket szabtak meg. " téves. A szlovák rendelet angol szövege itt olvasható. 
 
Ez alapján tehát: Be lehet utazni Szlovákiába azoknak, akiket Magyarországon .- a kínai vakcina kivételével -  koronavírus elleni vakcinával beoltottak. 
Ezen beoltott személyeknek nincs karanténkötelezettségük, nincs szükségük tesztre, nem kell regisztrálniuk, csupán az oltottságot kell igazolniuk. 
Ami talán a legérdekesebb ebben a félretájékoztatásban az az, hogy a konzuli szolgálat oldalán megtalálható a 195ös számú rendelet, és abban az olvasható, amit a szlovákiai magyar Kollégánk is megerősített. 
 
Reméljük, hogy a konzuli szolgálat weboldalán dolgozók a téves információkat mielőbb kijavítják! 

Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest