Május 29. napjától újra nyithatnak a vendéglők belső, zárt részei


A szabadtéri rendezvényekről szóló 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelet szerint pedig május 28-tól a szabadtéri rendezvények megtarthatók, amennyiben a rendezvény szervezője a rá vonatkozó általános és az ebben a rendeletben szabályozott különleges szabályokat betartja. Szabadtéri sportrendezvény nézők jelenlétében is megtartható. Szabadtéri rendezvénynek minősül a rendezvény akkor is, ha a résztvevőket az időjárás ellen sátorral védik (például cirkuszsátor), illetve, ha a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad vagy szabadtéri mozi). Rendezvény különösen a sportrendezvény és a kulturális rendezvény (a színházi előadás, a mozi, a cirkusz, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, az irodalmi és könyvszakmai rendezvény,a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény).

A speciális szabályok pedig: a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyen ülhetnek, közvetlenül egymás mögötti ülőhelyekre sem lehet ülni. Az egymás mellett és mögött ülők esetében is lehetőség szerint meg kell tartani a másfél méteres védőtávolságot. A rendezvények alatt a nézők egyébként is meg kell tartsák a védőtávolságot (például a szünetben).

Aktuális kérdés, hogy ballagás, bankett tartható-e. Álláspontom szerint a ballagás megtartható szabad téren, ha a szervező tudja biztosítani a speciális szabályok, így elsősorban a védőtávolság betartását. Bankett, vacsora egy étteremben – most már országosan kint és bent - szintén tartható a másfél méter betartásával. Rossz hír a fiatal ünnepelni vágyóknak viszont, hogy zenés-táncos szórakozóhelyen még nem fognak tudni ünnepelni. Zenés, táncos rendezvény ugyanis továbbra nem tartható, a rendelet szerint ilyennek minősül „a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni”.

Az istentiszteletekre, temetésre, házasságkötésre, esküvői bulira a korábbi speciális szabályok vonatkoznak.

Szerző: dr. Molnár Adél ügyvéd, infokommunikációs szakjogász


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest