Lazítás és lázítás, maradnak a korlátozások


Megjelent a Magyar Közlönyben a korlátozásokkal kapcsolatos kormányrendelet. 

A rendelet alapján: 

Nem szabad továbbra sem:

- a kedvenc kávézónk teraszán meginni egy jó kávét,

- meglátogatni a macikat a medvefarmon vagy elmenni a vadasparkba,

- jégkorcsolyázni,

- kisebb csoportban tajcsizni a parkban.

Szabad:

- kaszinóba menni (mert üzlet ugye…),

- barkácsáruházban és szupermarketben létszámkorlát nélkül tülekedni,

- felnőttképzés és szakképzés keretei között művházban, múzeumban tanulni.

A folytatáshoz legalább valamiféle „korrekcióra” azért lett volna valós igény… a vendéglátóhelyeken a kültéri kiszolgálás, általánosságban is a létszámkorlátos működtetés engedélyezése, alanyi jogú támogatás, jogszabályszöveg pontosítása, nem folytatom, érintettek és szakemberek ezerféle megoldási javaslatát olvasom nap mint nap (sőt, kisebb tűzoltás-jellegű megoldások is születnek). Minden együttérzésem a tisztességesen dolgozó, küzdő vendéglátósoké, szabadidős létesítményeké, elszomorító látni a beszámolóikat.

Az önkényes nyitás jogi megítélése egyértelmű, és a kormányrendelet nagyon szigorú módosításokat vezet be, erről kommentben található egy rövid egy összefoglaló, valamint egy pár nappal ezelőtti interjú Atalay Borbála kolléganővel, aki arról is beszél, hogy a tettestárs, a bűnsegéd, a felbujtó is felelősségre vonható…..

Digitális oktatás, ingyenes vezetékes internet és parkolás, adókedvezmények maradnak, az okmányok lejárati ideje hosszabbodik, továbbra is hatályos a jogi személyek speciális működését szabályozó rendelet.

A hétvégi lazításhoz pedig szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a kék kanári alakú éjjeli lámpáról (vagy valami másról) szóló dalt, rosszkedv ellen kiváló, mást sajnos nem old meg.

További hírek a témával kapcsolatban: 

  1. https://444.hu/2021/01/30/egy-friss-kormanyrendelet-drakoi-buntetesekkel-fenyegeti-a-korlatozasokat-megserto-vendeglatosokat
  2. https://infostart.hu/belfold/2021/01/27/buntetojogasz-a-tomeges-uzletnyitas-akcio-fuggetlenul-attol-hogy-igazuk-van-e-tilo

Írta: dr. Molnár Adél


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest