Kezdődhet a tánc - írta dr. Molnár Adél


Kezdődhet a tánc

2020. június 18-tól vége a veszélyhelyzetnek, a Kormány kihirdette a járványügyi készültséget, ami december 18-ig tart. A Kormány a járványügyi készültség idején tevékenykedő Operatív Törzset hoz létre, ő maga pedig széleskörű jogosítványokkal rendelkezik az egészségügyi válsághelyzet idején (pl. rendelettel üzletek működését és nyitva tartását korlátozhatja, megtilthatja egyes területek elhagyását, stb.).

Új rendelet szabályozza azt is, hogy a járványügyi készültségi időszakban milyen védelmi intézkedéseket kell betartani. Ezek szerint megszűnt az idősek vásárlási idősávja, de továbbra is kötelező a maszkviselés a bolti vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön (a hat éven felülieknek), a vendéglátóhelyiségekben pedig az alkalmazottak számára. Zenés, táncos rendezvény – függetlenül attól, hogy zárt vagy nem zárt helyen tartják, nyilvános vagy nem nyilvános, alkalmi vagy rendszeres – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Sajnos nem teljesen egyértelmű, hogy a mozik, kőszínházak, múzeumok nyithatnak-e már („86. § A rendezvények helyszínén való tartózkodásra a Kormány rendeletében különös szabályokat állapíthat meg"), én arra hajlok, hogy igen.

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok és családtagjaik szabadon beléphetnek Magyarország területére, kivéve az Egyesült Királyságot. Az egyébként érvényes belépési tilalom alól a rendőrség kérelemre felmentést adhat (ilyenkor van karantén).

Természetesen rengeteg rendelkezés továbbra is hatályos (például a hitelekkel kapcsolatos moratórium, a cégek beszámolóira vonatkozó kitolt határidő, az ingyenes parkolás Budapesten, stb.).

Szerző: dr. Molnár Adél 


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest