Megjelent a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról, melynek következtében az alább olvasható intézkedések lépnek hatályban 2021. március 8. napjától. A szigorítások - előre láthatólag - 2021. március 22. napjáig fognak tartani. A bíróságok rendkívüli ítélkezési szünetével kapcsolatban külön rendelet lesz .dr. Molnár Adél cikkét olvashatják.

" />

Closingtime - Újra lezárják Magyarországot


Megjelent a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról.

Eszerint március 8-22-ig ezen szigorítások lépnek hatályba:

  1. Közterületen, nyilvános helyen lehetőleg be kell tartani a 1,5 méteres védő távolságot (a közös háztartásban élők kivételével).
  2. Belterületen az utcán és a közterületen mindenki köteles maszkot viselni (kivétel: 6 éven aluli gyerekek, az értelmi, pszichoszociális fogyatékossággal, autizmus-spektrumzavarral élő személy).
  3. Az egyéni szabadidős sporttevékenység kül- és belterületen egyedül vagy egy háztartásban élőkkel közösen folytatható (a 1,5 méter védőtávolság betartásával).Ezalatt nem kell a maszkot viselni.
  4. A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok a rendelet hatálybalépésekor érvényes szabályok szerint látogathatóak.
  5. Az üzleteket március 8-án bezárják, kivétel az élelmiszerbolt, gyógyszertár és optika, benzinkút, drogéria, dohánybolt, újságos, piac,a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzlet (de a szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket árusító üzlet bezár), az állateledelt, takarmányt forgalmazó, mezőgazdasági üzlet, vágóhíd, kertészet.
  6. A vendéglátó üzletben továbbra is élnek az elviteles szabályok.
  7. A virágboltok kapnak egy nap haladékot, március 9-től zárnak.
  8. A kaszinók, kártyatermek bezárnak.
  9. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatások is bezárnak, kivétel a bank, közlekedés és szállítás, magánegészségügy, szociális szolgáltatás, posta-csomagküldés-házhozszállítás, totó-lottó, jármű,- gép,- it, telekom szerviz, temetkezés, állategészségügy, ügyvédi szolgáltatás,kölcsönzés, mosás-tisztítás,állat-, közétkeztetés, növény-egészségügyi, élelmiszer vizsgálati laboratóriumi, élelmiszer-feldolgozás és biztonsági szolgáltatás, épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás, állattenyésztés.
  10. A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a korábbiak szerint a versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából – látogathatóak.
  11. A közigazgatás főszabályként áttér az otthoni munkavégzésre és a munkáltatókat is arra kéri, hogy lehetőség szerint Homeoffice-t alkalmazzanak.
  12. Az óvodákat bezárják, az általános iskolák átállnak digitális oktatásra a tavaszi szünetig, ügyelet sem lesz (a bölcsődék nyitva maradnak).
  13. A felnőttképzés áttér a digitális, illetve távoktatásra április 7-ig.

Az esti kijárási tilalom és a többi szabály (rendezvénytilalom, üzleti célú szállásfoglalás stb.) továbbra is hatályban van.

Minden kedves olvasónknak és követőnknek kitartást és jó egészséget kívánunk!

Szerződ: dr. Molnár Adél


Adatvédelmi tájékoztató

Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
© 2024 Minden jog fenntartva.

Weboldal készítés: WebQuest